Uliczna sprzedawczyni kleistego ryżu

Uliczna sprzedawczyni kleistego ryżu

czwartek, 24 października 2013

Zawijanie

 W Wietnamie popularne jest "dokańczanie" potraw. Na stole znajdują się gotowe składniki, które trzeba połączyć ze sobą wedle uznania. W ten sposób można zawijać przeróżne rodzaje sajgonko - podobnych ruloników. Oczywiście, nazwa potrawy zmienia się w zależności od użytego rodzaju papieru ryżowego i dodatków. Na zdjęciu Hoai zmiękcza wodą płat papieru. 
[Nie służy ona do mycia rąk, tak jak miałoby to miejsce w Indonezji, w Wietnamie dostaje się w tym celu "wilgotne chusteczki"].

Namoknięty papier staje się miękki dzięki czemu już się nie łamie i z łatwością można go zawinąć. Do środka trafi grillowane mięso, różne rodzaje sałaty, ogórki, karambola (starfruit: gwiaździsty owoc), zielone banany i biały makaron ryżowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz